Hvornår

Dato: 18. nov. - 15. dec. 2023

Varighed: 45 min.

Alder: 5-12 år

Priser

Pris: 40 kr

Ung eller studiekort: 90 kr.

MASKEN-SÆSONKORT

En forestilling baseret frit på historien om forfatter Tove Ditlevsens barndom.

Skal jeg sige jer noget? Jeg elsker bogstaver og ord. Det er det bedste, der findes i hele verden. Når jeg tænker på ord, så sitrer det i hele min krop.

Kom med, når Tove åbner døren til mors og hendes lille bitte lejlighed og inviterer os ind i hendes indre legende bogstavsunivers, hvor magi og poesi opstår, når man allermindst forventer det; lige midt i mors sybutik ved spisebordet i stuen eller ved sengetid, når mørket sænker sig på værelset og alting ser anderledes ud.

Tove vil være digter og bevæge mennesker med sine ord. Hun synes, ordet digter ligner en dronning med en krone på hovedet. Tove elsker bøger og har bogstaver susende rundt i hovedet hele tiden – nogle gange kan hun slet ikke koncentrere sig og høre efter, hvad der bliver sagt, fordi ordene danser, lyser og leger med hende. Hendes yndlingsbogstav er E - det ser ud som om, det vil kilde hende. Og inde bag væggen og nede i genbrugsrummet med alle bøgerne, varmer, lyser og synger Fru Engel, Toves nye nabo, som forstår Toves drømme og tanker.

Men det er ikke alle ordene, som er lysende. Om natten toner uhyggelige skygger og tanker frem i mørket, som gør Tove trist, bange og ensom. Og mor, som syer dag og nat, siger, Tove skal holde op med at drømme og i stedet lave sine pligter, kun tænke på skolen og lære at stave. Det siger Mørkestemmen også. Den siger også en masse andre dumme ting til Tove; Du skal ikke tro, du er bedre end andre, og du bliver aldrig digter! Tove kan ikke få Mørkestemmen til at forsvinde – men skal den nu også det?

TOVE  handler om at turde holde fast i det, man brænder for på trods af omverdenens modstand og uforståenhed – samt skabe sit eget rum i rummet dertil.

TOVE DITLEVSENS STORE PASSION VAR ORD

Hvordan kan børn i dag have glæde af at få indblik i Toves begejstring for ord?

Tove Ditlevsens kærlighed til ord viser, at sprog ikke behøver at være kedeligt eller formelt. Børn kan opdage glæden ved at lege med sproget, finde sjove rim og ordspil, og eksperimentere med forskellige måder at udtrykke sig på.

Tove brugte ord til at beskrive de ting, hun så, og de ting, hun følte. Det kan inspirere børn til at bruge sprog som en måde at forstå og bearbejde deres egne følelser og tanker. Det kan være en sund måde at håndtere følelsesmæssige udfordringer på – eller blot tjene som inspiration til nye og kreative måder at beskrive sine omgivelser på.

Tove arbejdede hårdt for at forfine sit sprog og udvikle sin skrivestil. Læringen i det er, at det at øve sig og forbedre sig stille og roligt over tid er en naturlig del af enhver kreativ proces. Tålmodighed og vedholdenhed, også når du oplever modgang, rykker dig fremad indenfor det, du holder af at gøre.

Kort sagt kan Tove Ditlevsens ordglæde inspirere børn til at udforske, elske og værdsætte sprog som en kilde til kreativitet, selvudtryk og personlig udvikling. Og Toves vedholdenhed – trods visse negative røster omkring hende – kan inspirere til at stå ved, dén man er, og holde fast i dét, der gør én glad – uanset hvad andre måtte tænke om det.

Urpremiere på Teatret Masken den 18. nov. 2023. Spiller på Teatret Masken til og med 15. dec. 2023
Spilleperiode på Teatret Zeppelin 20. jan. - 21. feb. 2024, Vesterbro, København.

Medvirkende

Dramatiker: Abelone Koppel
Sange/digte: Tove Ditlevsen
Forlag: Gyldendal
Instruktør: Lene Skytt
Dramaturg: Anne Nymark og Mie Brandt
Scenograf: Allan Frausing
Skuespillere: Petrine Agger, Josefine Glæsel og Theresa Hedelund
Lysdesign: Jim Falk
Lyddesign og komponist: Rasmus Månsson
Komponist på “Længsel Mod Sommeren”: Theresa Hedelund
Video: Jim Falk og Martin Hansen
Produktionsleder og værksted: Per Aagaard
Scenemedhjælp: Mikkel Ulriksen
Smed: Morten Hansen
Systue: Inger Mikkelsen
Dukkemager og dukkekonsulent: Rolf Søborg Hansen
Undervisningsmateriale: Anne Nymark
Kontor: Maria Ploug
Administration: Piet Bertelsen
PR: Hannah Karina Mikkelsen
Foto: Ingrid Riis

Alle i forestillingen brugte citater er hentet i Tove Ditlevsens ’Samlede digte’ (fra perioden 1939-1978) udgivet af Gyldendal i 2022.