Hvornår

Dato: Fredag 25. april kl. 19.30

Varighed: 60 min

Alder: 12+

Priser

Pris: Løssalg 195 kr. Familiebillet 180 kr

Ung eller studiekort: 90 kr.

MASKEN-SÆSONKORT

Tag med Dansk Danseteaters 11 formidable dansere på en rejse gennem janteloven og den skandinaviske identitet. En adfærd som koreograf og kunstnerisk leder Marina Mascarell genkender fra sin egen spanske kultur. Forestillingen Mongrel (Køter) er et lukket fællesskab dannet af individer, der i deres ensomhed drømmer om at blive befriet fra kollektivets usynlige grænse og samfundets ‘kvælende’ homogenitet. En eksplosiv frigivelse af undertrykte følelser, der kæmper mod en undertrykkende kultur og middelmådighed.

JANTELOV UNDER LUP

Mongrel (Køter) er et blik på den skandinaviske folkesjæl med øjne udefra.

Den spanske koreograf og nye kunstneriske leder i Dansk Danseteater, Marina Mascarell, tager udgangspunkt i jantelovens paradigmer og stiller skarpt på kollektivets slagsider, som undertrykker af og kontrast til den enkeltes frihed. Vi kender allesammen vægten af vores kultur og den usynlige lov, der standardiserer os samtidig med vi også selv er en del af undertrykkelsen.

Med inspiration fra nordisk films sværvægtere som Lars von Trier og Roy Anderssons værker skaber Mascarell en absurd og mørk atmosfære på scenen og fremprovokerer en gruppeånd, der skaber usynlige magtstrukturer.

Ind i dette stramme fællesskab kaster Mascarell individet, der ikke vil tilpasse sig det homogene udtryk og kommer med en kritik af fællesskabets magtudøvelse.


Scenografien består af papbyggesten, der kan udfolde sig som et akkordeon, skabe alt fra skillende vægge til klaustrofobiske mødeborde. De kan gå fra at være små og fylde ingenting til lige pludselig at indtage hele scenen og akkurat som fællesskabet, ender scenografien med at være i bogstavelig forstand altopslugende.


GENSKABT TIL DANSK DANSETEATER

Værket blev oprindelig skabt til GöteborgsOperans Danskompani med premiere i 2015. På det tidspunkt forholdt Mascarell sig meget kritisk til fællesskab og fokuserede på de undertrykkende elementer. Nogle år og en pandemi senere har meget ændret sig. Hun har fået blik for den frigørelse, der også kan ligge i fællesskabet, og hvor meget, hun savnede det kollektive under nedlukningen. Hun genbesøger nu værket med Dansk Danseteater og søger balancen i en gruppedynamik, der giver plads til både individualitet og fællesskabets styrke.

Når Marina Mascarell genskaber Mongrel (Køter) til Dansk Danseteaters 11 dansere, bliver det derfor ikke en genopsætning, men en stærk ny fortolkning af de oprindelige scener tilpasset nyvundne observationer og de individuelle dansere, der udgør kompagniets ensemble.

Premieren i Danmark vil derudover indeholde nyt kostumedesign af Nina Botkay og ny musik komponeret af cellisten Yamila Ríos.

 PRISNOMINERET VÆRK

Til urpremieren i Göteborg var publikums og kritikernes reaktioner særdeles positive. “En enkelt krop med harmonisk fejende og luftige, hvirvlende bevægelser.” skrev Dagens Nyheter.

Mongrel (Køter) blev nomineret af Barcelona Critics’ Awards 2016 for bedste internationale præstation, bedste koreografi og bedste scenografi.


UNGE ENGAGEMENT

På grund af tematikkens relevans udarbejdes der en workshop målrettet unge, der beskæftiger sig med janteloven og får unge til at forholde sig til deres plads i samfundet. Denne workshop kan bookes særskilt for de interesserede arrangører.

Medvirkende